Jaki wpływ ma poziom czystości na sukces restauracji? Podpowiadamy jak zadbać o odpowiedni poziom higieny w lokalu gastronomicznym.
Lokal gastronomiczny to przestrzeń, w której wysoki poziom czystości pomieszczeń oraz dbałość o higienę wśród personelu mają kluczowe znaczenie.
Zadbany i utrzymany w czystości lokal budzi zaufanie wśród klientów i gości restauracji.
Czystość podłogi, świeży zapach oraz
zadbane toalety mogą zadecydować o tym, czy klient postanowi zjeść w lokalu, czy wyjść z niego przed zapoznaniem się z menu.

Według raportu przygotowanego przez firmę Tork, 85 % badanych przynajmniej raz w życiu zrezygnowało ze zjedzenia w restauracji, ponieważ nie wyglądała ona na czystą. 90% badanych jest zdania, że jeśli w restauracyjnej toalecie jest brudno, podobnie będzie w kuchni. Niezwykle istotne jest więc, aby potencjalni klienci, wchodząc do lokalu, nie mieli żadnych wątpliwości co do jego czystości i przestrzegania zasad higieny.
Niezwykle istotne jest również
utrzymanie wysokiego poziomu higieny wśród personelu. Pracownikom kuchni należy zapewnić rękawiczki oraz
płyn do dezynfekcji rąk wraz z
dozownikiem.
Zapraszamy do zapoznania się z infografiką Standardy Higieny w Placówkach Gastronomicznych:

Pobierz PDF
Standardy czystości w restauracjach
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment publikacji (tekst, grafika, obrazy, zdjęcia, pliki oraz inne dane) prezentowany w sklepie internetowym OLE.PL nie może być powielany lub rozpowszechniany w żadnej formie i w żaden sposób bez uprzedniego zezwolenia. Wszelkie znaki towarowe, znaki graficzne, nazwy własne i inne dane są chronione prawem autorskim i należą do ich właścicieli.