Standardy higieny w lokalu gastronomicznym
17-03-2016
![](/uploads/blog/main/thumbnail/gallery_31-Higiena-w-lokalu-gastronomicznym.jpg?lm=1713413227)
Jaki wpływ ma poziom czystości na sukces restauracji? Podpowiadamy jak zadbać o odpowiedni poziom higieny w lokalu gastronomicznym.
Lokal gastronomiczny to przestrzeń, w której wysoki poziom czystości pomieszczeń oraz dbałość o higienę wśród personelu mają kluczowe znaczenie. Zadbany i utrzymany w czystości lokal budzi zaufanie wśród klientów i gości restauracji. Czystość podłogi, świeży zapach oraz zadbane toalety mogą zadecydować o tym, czy klient postanowi zjeść w lokalu, czy wyjść z niego przed zapoznaniem się z menu.
![Utrzymanie czystości w restauracjach Poziom higieny w lokalach gastronomicznych](/uploads/blog/standardy_higieny_w_restauracjach.png?1517932426704)
Lokal gastronomiczny to przestrzeń, w której wysoki poziom czystości pomieszczeń oraz dbałość o higienę wśród personelu mają kluczowe znaczenie. Zadbany i utrzymany w czystości lokal budzi zaufanie wśród klientów i gości restauracji. Czystość podłogi, świeży zapach oraz zadbane toalety mogą zadecydować o tym, czy klient postanowi zjeść w lokalu, czy wyjść z niego przed zapoznaniem się z menu.
![Utrzymanie czystości w restauracjach Poziom higieny w lokalach gastronomicznych](/uploads/blog/standardy_higieny_w_restauracjach.png?1517932426704)
Według raportu przygotowanego przez firmę Tork, 85 % badanych przynajmniej raz w życiu zrezygnowało ze zjedzenia w restauracji, ponieważ nie wyglądała ona na czystą. 90% badanych jest zdania, że jeśli w restauracyjnej toalecie jest brudno, podobnie będzie w kuchni. Niezwykle istotne jest więc, aby potencjalni klienci, wchodząc do lokalu, nie mieli żadnych wątpliwości co do jego czystości i przestrzegania zasad higieny.
O co należy zadbać, aby lokal spełniał wszystkie wymogi dotyczące czystości? Bez wątpienia należy wyposażyć placówkę w odpowiednie środki czystości, takie jak płyn do podłóg, płyn do mycia naczyń, preparaty do czyszczenia powierzchni kuchennych oraz usuwania zabrudzeń z tłuszczu. Istotny jest również profesjonalny sprzęt do sprzątania: mop, wiadro,
Niezwykle istotne jest również utrzymanie wysokiego poziomu higieny wśród personelu. Pracownikom kuchni należy zapewnić rękawiczki oraz płyn do dezynfekcji rąk wraz z dozownikiem.
Równie istotne jest kompleksowe i profesjonalne wyposażenie restauracyjnej toalety. Aby spełnić wszystkie potrzeby użytkowników, należy zainstalować w toalecie suszarkę do rąk lub dozownik ręczników i podajnik papieru toaletowego, dozownik mydła oraz wszelkie konieczne akcesoria, takie jak kosz na śmieci, odświeżacz powietrza, przewijak dla niemowląt.
Zapraszamy do zapoznania się z infografiką Standardy Higieny w Placówkach Gastronomicznych:
![Standardy higieny w lokalu gastronomicznym Standardy higieny w lokalu gastronomicznym](/uploads/standardy-higieny-w-restauracji.jpg?1506596862355)
Pobierz PDF Standardy czystości w restauracjach
![Poziom czystości w lplacówkach gastronomicznych Standardy higieny w restauracjach](https://www.ole.pl/uploads/images/standardy_higieny_w_gastronomii_pdf.png)
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment publikacji (tekst, grafika, obrazy, zdjęcia, pliki oraz inne dane) prezentowany w sklepie internetowym OLE.PL nie może być powielany lub rozpowszechniany w żadnej formie i w żaden sposób bez uprzedniego zezwolenia. Wszelkie znaki towarowe, znaki graficzne, nazwy własne i inne dane są chronione prawem autorskim i należą do ich właścicieli.