sklep@ole.pl, +48 61 855 20 85

Blog

Czym kierować się przy wyborze środków czystości dla gastronomii?

ole.pl sp. z o.o. sp.k.
ul. Wenecjańska 8/88 61-101 Poznań, Polska
+48 61 855 20 85, +48 61 415 18 83, sklep@ole.pl

Środki czyszczące i odtłuszczające dla piekarni, mleczarni i rzeźniUtrzymanie czystości w branży spożywczej jest szczególnie istotne. W grę wchodzi nie tylko regularny kontakt z żywnością, ale przede wszystkim też duża liczba klientów, która w restauracji lub sklepie potrafi sięgać nawet kilkuset osób dziennie.

W dzisiejszych czasach goście kawiarni, delikatesów i spożywczych punktów handlowych nie zwracają uwagi wyłącznie na towar stojący na półkach lub zawartość menu. Coraz więcej osób przywiązuje uwagę także do wystroju lokalu i higieny otoczenia. To drobne szczegóły, które jednak składają się na całokształt odczuć, jakie rodzą się podczas pobytu w miejscu związanym z branżą gastronomiczną. I choć kwestia zadowolenia zmysłu estetycznego konsumentów wydaje się być pozornie niezwiązana bezpośrednio z prowadzeniem działalności gospodarczej, jej zignorowanie bardzo szybko może brutalnie zweryfikować bazę potencjalnych klientów. Brak dochowania należytej staranności w kwestii porządku i czystości błyskawicznie przełoży się na spadek obrotów i obniżone wyniki finansowe firmy.

Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, warto inwestować w profesjonalne środki do czyszczenia stosowane w branży spożywczej. Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę, aby klienci przekraczali progi naszego lokalu z przyjemnością i chętnie do niego wracali.

 

Utrzymanie w czystości sztućców i zastawy stołowej

Jeżeli prowadzimy restaurację, to w każdym lokalu, bez względu na rozmiary prowadzonej działalności oraz krąg docelowych odbiorców, podstawą powinno być serwowanie gościom posiłków na czystych talerzach oraz podawanie nieskazitelnie błyszczących sztućców. W tym celu należy zaopatrzyć stanowisko ze zmywakiem w wysokiej jakości płyn do mycia naczyń.

Doskonałym rozwiązaniem będzie w tym wypadku antybakteryjny płyn do mycia naczyń Ole. Skutecznie usuwa on zarówno tłuszcz, jak i inne rodzaje zabrudzeń, w składzie posiada także środek, który dodatkowo odkaża myte przedmioty. Jednocześnie jest łagodny dla dłoni i nie powoduje podrażnień skóry, co z pewnością docenią pracownicy zajmujący się czyszczeniem brudnej zestawy stołowej.

<p">Jeżeli w naszym zakładzie gastronomicznym myjemy naczynia maszynowo, bardziej ekonomicznym rozwiązaniem będzie wybór specjalnego płynu do zmywarek, dostępnego w dużym, pozwalającym na obniżenie kosztów materiałów eksploatacyjnych, opakowaniu. Przykładem takiego właśnie specjalistycznego produktu jest płyn do zmywarek Ole. Jest niezwykle skuteczny i dla lepszego efektu może zostać uzupełniony także o płyn nabłyszczający. Jego dodanie sprawia, że naczynia są lśniące i znacznie szybciej wysychają, co pozwala na szybszą i bardziej sprawną obsługę gości lokalu.

 

Czym zwalczyć uparty tłuszcz?

Trudne do zeskrobania zaschnięte plamy z przypalonego tłuszczu to codzienny problem każdej piekarni, cukierni czy też restauracji. Wżerające się w powierzchnie substancje chemiczne, wytwarzane w procesie spalania tłuszczy, nieusuwane niszczą piece, płyty kuchenne i wózki piekarnicze. Wydzielają także niezwykle nieprzyjemny zapach, który wpływa na komfort pracy i skutecznie odstrasza potencjalnych klientów.

Aby uniknęli Państwo podobnych problemów, oferujemy wyspecjalizowane środki czyszczące, które pokonają nawet najcięższe zabrudzenia olejowo-tłuszczowe. W pierwszej kolejności polecamy zasadowy środek do intensywnego czyszczenia renomowanej marki Buzil, który znajdzie zastosowanie w każdej kuchni przemysłowej. Jest na tyle silny, że usuwa nawet ślady po pożarach. Jednocześnie wygodna aplikacja pozwala na używanie tego preparatu chemicznego zarówno do mycia ręcznego, jak i z wykorzystaniem profesjonalnej myjki wysokociśnieniowej.

Sprawdzonym rozwiązaniem będzie także środek do czyszczenia nawierzchni o przyjemnym, pomarańczowym zapachu. Posiada on atest, który weryfikuje jego przydatność w branży gastronomicznej i dobrze sprawdzi się przy niezbyt intensywnych zabrudzeniach.

Zarówno jeden, jak i drugi, produkt, to obowiązkowe wyposażenie w każdej stołówce, jadłodajni i zakładzie przetwórstwa spożywczego.

 

Częstotliwość stosowania środków czyszczących

W przemyśle spożywczym kluczowa do utrzymania higieny jest nie tylko moc stosowanych detergentów, ale także regularność stosowania odpowiednio dobranych do konkretnych zadań środków chemii gospodarczej. Co to jednak tak naprawdę oznacza?

Powierzchnie takie, jak stoliki, kuchenne blaty, kafelki i meble powinny być myte przynajmniej raz dziennie. Bardzo dużym uznaniem wśród właścicieli lokali gastronomicznych oraz zakładów produkcyjnych cieszy się chociażby opracowany w tym celu środek Bistro Buzil, który spełnia normę spożywczą ONORM B 5105. Jest silnie stężony, więc znakomitą większość zabrudzeń usunie już za pierwszym razem, oszczędzając tym samym czas i pieniądze. Na tle innych preparatów wyróżnia go nadzwyczajna zdolność do emulgacji białka i tłuszczu, a prócz tego, co istotne, piana generowana podczas mycia jest bardzo stabilna, więc dobrze przylega do czyszczonej powierzchni zapobiegając dodatkowemu bałaganowi.

Jeżeli zależy nam na dezynfekcji czyszczonych obszarów, warto rozważyć zakup preparatu myjącego i dezynfekującego Dorex Ultra. Wykazuje on silne działanie przeciwbakteryjne, antygrzybiczne oraz wirusobójcze i polecany jest do dokładnego czyszczenia powierzchni handlowych, pomieszczeń sanitarnych oraz kuchni przemysłowych i zakładów produkcyjnych.

To doskonałe rozwiązanie, które znajdzie zastosowanie w lokalach o dużym natężeniu ruchu oraz miejscach, w których tych samych powierzchni dotyka wiele osób.

 

Bez kompromisów w dobie pandemii

Epidemia koronawirusa SARS-CoV-2 sprawiła, że wiele osób boi się korzystać z lokali gastronomicznych i niechętnie wchodzi do sklepów spożywczych.

Jak pisaliśmy we wcześniejszych notkach, zabezpieczenie biura w czasie pandemii wcale nie jest takie trudne. Co jednak z miejscami bardziej publicznymi, takimi jak kawiarnie i bary? Aby zapewnić swoim klientom bezpieczeństwo warto stosować środki chemiczne najwyższej jakości, takie jak płyn do dezynfekcji powierzchni Budenat Rapid 444. Wykazuje on silne działanie bakterio- i wirusobójcze, likwidując bakterie, drożdże, prątki gruźlicy, a także wirusy z otoczką. Preparat jest na tyle uznany, że znalazł się na niemieckich listach VAH oraz IHO, które specyfikują środki ochrony nawierzchni.

Aby oszczędzić czas spędzany na myciu powierzchni w miejscu o dużym natężeniu ruchu istotne jest, aby aplikacja środka była jak najłatwiejsza. Dlatego też w przypadku wspomnianego preparatu wystarczy nanieść płyn na docelową nawierzchnię. Nie ma konieczności spłukiwania oraz wycierania do sucha, choć, dla większej wygody sprzątania, można nabyć także spełniającą podobną rolę ściereczki.

 

Powierzchnie szklane

W każdym zakładzie i lokalu z branży spożywczej kluczowe jest utrzymanie czystości powierzchni szklanych. Zarówno szyby, lustra jak i blaty powinny cechować się krystalicznie przezroczystą oraz nieskazitelną powierzchnią bez smug i tłustych odcisków palców.

Świetnym rozwiązaniem okaże się tu szybkoschnący środek Buz Windomaster G 525, pozostawiający po sobie lśniące w świetle powierzchnie. Silne działanie czyszczące i jednorodna, stabilna piana sprawiają, że preparat nakłada oraz usuwa się błyskawicznie i bezproblemowo, zaś zebranie resztek za pomocą zbieraka nie powoduje powstania żadnych niepożądanych smug. Dodatkową zaletą preparatu marki Buzil jest efekt anty-soiling, który przeciwdziała ponownemu osadzaniu się kurzu i brudu. Skoncentrowany roztwór jest przy tym na tyle uniwersalny, że nadaje się do czyszczenia różnego rodzaju szyb, luster i okien.

Równie skutecznym wyborem będzie środek do mycia szyb W 422. To środek o szerokim spektrum zastosowań, przeznaczony do powierzchni odpornych na działanie wody i najlepiej sprawdzający się do polerowania, luster, okien, ale także ram okiennych i innych elementów wykonanych z PCV.

 

Czy na sprzątaniu można oszczędzić?

Pytanie to jest dość podchwytliwe i odpowiadając na nie powinno się pamiętać, że zmniejszanie kosztów wyłącznie poprzez ograniczanie się do wyboru tańszych środków czystości, nie jest właściwym rozwiązaniem. Nie ulega wątpliwości, że szukanie oszczędności jedynie na tym polu przyczyni się do pogorszenia się poziomu higieny i w efekcie na niewiele się zda.

Branża spożywcza ma swoją specyfikę, z którą wiąże się nie tylko powstawanie zabrudzeń o bardzo zróżnicowanym pochodzeniu, ale także konieczność częstego mycia powierzchni i wyposażenia lokali lub zakładów. Profesjonalne środki do czyszczenia są nieco droższe od tych, które na co dzień można spotkać w marketach, jednak nie bez powodu, gdyż mają często znacznie bardziej skoncentrowany skład, co pozwala je lepiej dozować i rozcieńczać wedle potrzeb. To ważne, gdyż częste sprzątanie pociąga za sobą duże zużycie chemii gospodarczej.

Aby zoptymalizować wydatki przedsiębiorstwa, doskonałym pomysłem jest korzystanie z dużych, ekonomicznych opakowań preparatów do czyszczenia. Wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom oferujemy powiększone opakowania wielu środków, takich jak chociażby środek myjący Sanex Ultra w 25-litrowym kanistrze lub kwasowy preparat myjący Acex Ultra w pojemniku o wadze 20 kilogramów. Dzięki przemyślanym decyzjom proces zakupowy można przeprowadzać cyklicznie raz na długi czas, bez obaw o to, że za chwilę zabraknie w firmie odpowiedniej chemii gospodarczej.

Co więcej, wiele preparatów umożliwia zarówno mycie ręczne, jak i automatyczne, przy użyciu profesjonalnej myjki ciśnieniowej. Przed rozpoczęciem porządków każdą z tych metod, zawsze należy jednak zapoznać się z instrukcją obsługi, aby wiedzieć, w jaki sposób dozować każdy środek w zależności od powierzchni i używanych akcesoriów sprzątających. Zarówno nadmiar, jak i zbyt małe stężenie preparatu, przyniesie efekt odwrotny od zamierzonego.

Odpowiadając więc na pytanie postawione na początku – tak, na sprzątaniu można oszczędzić, ale wyłącznie stosując profesjonalne środki czystości w dużych opakowaniach.

 

Właściwe narzędzia do właściwej pracy? Tylko w sklepie ole.pl!

Branża spożywcza to niezwykle szeroka gałąź przemysłu. Obejmuje nie tylko produkcję różnego rodzaju wyrobów żywnościowych, ale także przygotowywanie i serwowanie posiłków. Z tych względów, decydując się na zakup środków czystości, należy przygotować się na każdą ewentualność i przewidzieć odpowiedź na wiele różnego rodzaju plam. Stwierdzenie to zyskuje dodatkowe znaczenie zwłaszcza teraz, w dobie epidemii koronawirusa, w sytuacji w której zachowanie higieny w zakładzie może decydować o przyszłości firmy.

W ofercie sklepu ole.pl posiadamy wyłącznie skuteczne produkty najbardziej rozpoznawalnych marek, które gwarantują szybkie i efektywne działanie oraz bezproblemową aplikację. Jeżeli potrzebujecie Państwo porady i pomocy w dopasowaniu środków chemii gospodarczej, nasi konsultanci zawsze służą pomocą i chętnie pomogą dobrać rozwiązania, które najlepiej sprawdzą się w Państwa firmie.

Zadowolenie Państwa klientów to dla nas nie tylko źródło dumy, ale przede wszystkim misja, którą realizujemy, zawsze starając się wyprzedzić oczekiwania swoich kontrahentów.

 

Ryszard Kurek

Wszelkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment publikacji (tekst, grafika, obrazy, zdjęcia, pliki oraz inne dane) prezentowany w sklepie internetowym OLE.PL nie może być powielany lub rozpowszechniany w żadnej formie i w żaden sposób bez uprzedniego zezwolenia. Wszelkie znaki towarowe, znaki graficzne, nazwy własne i inne dane są chronione prawem autorskim i należą do ich właścicieli.